S0N DAKİKA: Naci Görür

Son vakitlarda ülkemizde yaşanan dep-remler durmuyor.

Son vakitlarda ülkemizde yaşanan dep-remler durmuyor. Naci Görür bu sefer büyük kaypılar yaşamamak adına ciddi ihtarlarda bulunmuş oldu 4 İlimizi bilhassa hazırlıklı olun dedi Prof. Dr. Naci Görür, o bölgeye ilgi çekti! “7 ve üstü deprem olup binlerce canımızı kaybedebiliriz”
Çankaya Üniversitesi bilimsel niteliği olan yıl açılışında “zelzele” temalı ders veren Prof. Dr. Naci Görür, ihtarlarda bulundu. Tek bir bölgeye ilgi çeken Prof. Dr. Görür, “7 ve üstü zelzele olup binlerce canımızı kaybedebiliriz” değerlendirmesinde bulunmuş oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çankaya Üniversitesinin bilimsel nitelikli Yıl Açılış Töreni’nde, “Türkiye’de deprem ve deprem kuvvetli Yerleşim Alanları”na dair ders verdi. Türkiye’de yeteri kadar deprem farkındalığının olmadığını, mevzunun öneme alınmadığını dile getiren Görür, bu fakatçla yaşamcığının geri kalanını insanlara depremi anlatmaya adamış olduğunı söylemiş oldu. Prof. Dr. Görür, Türkiye’deki depremlerin çoğunun kuzey Anadolu fayında ortaya geldiğini, en etkin ve maksimum hasar verenin de bu fay hattı olduğunu bildirdi.

“DEPREMLER DURMAZ, DURMAYACAK, DURDURULAMAZ”

Levhaların hareketiyle sınırların da değiştiğini dile getiren Görür, “’Ne süre bu depremler duracak? ’diye soruyorlar. Dünyanın levha yapısını iyi mi değiştireceksiniz ki depremler dursun. Depremler 13 milyon senedır devam ediyor, daha milyonlarca sene de devam edecek. Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem kuvvetli tecrübe edelim” dedi.

“BUNUN ŞAKASI YOK”

Prof. Dr. Görür, depremler sebebiyle Doğu Anadolu’nun sıkıştığını ve batıya kaydığını anlattı.

Doğu Anadolu’nun gerçek bir deprem bölgesi bulunduğunu altını çizen Görür, “Bunun şakası yok. 7’nin üstünde zelzele üretecek kaynak azca değil. Depremin tekerrür edeceği fayın ne zaman ve hangisi olacağını bilemeyiz fakat gaslımüzü açtığımız zaman Doğu Anadolu’da 7 ve üstü zelzele olup binlerce canımızı kaybedebiliriz” diye konuştu. Mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri tespit emeyi hedefleyen mikrobölgeleme çalışmasını izah eden Görür, “Mikrobölgeleme yapmayan adam, bir bakıma yaşamı süresince hekime gitmeyip kendi düşüncesiyle vücudunu, sağlığını denetim etmeye çalışan biridir. Mikrobölgeleme çalışması yapmadan bir şehrin bilhassarini, davranışlarını, tepkisini ölçemezsiniz” şeklinde konuştu. Bir şehrin yönetim sisteminin, halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem ve çsafha, ekonomi olmak üzere 6 sistemden oluştuğunu dile getiren Görür, şehri depreme karşı dirayetli gerçekleştirmek amacıyla bu 6 bileşenin kuvvetli duruma getirilmesi gerekliliğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu