Mezara Neden Su Dökülür

Mezara niçin Su Dökülür? Faydası Nedir? Hiç merak ettiniz mi?Mezara namacıyla su dökülür? Ölüye yararı var mı? Ölüyü gömünce toprağa su dökmek, toprağın…sıkışmasını sağlar, bu, islam dinine bakılırsa sünnettir. Peki gömüt ziyaretlerinde insanlar her seferinde mezara niye su döker?Mezara su dökme adeti Türklerin şaman inancı taşıdıkları zamanlardan kalmıştır. Eskiden, ölülerin belli zamanlarda su içtiklerine inanılırdı, bunun amacıyla mezara Su dolu bir tas bırakılır, veya mezarın başına içi su dolu kulplu bir bardak aslolanırdı.

Mezara niçin Su Dökülür? Faydası Nedir? Hiç merak ettiniz mi? Mezara namacıyla su dökülür? Ölüye yararı var mı? Ölüyü gömünce toprağa su dökmek, toprağın…sıkışmasını sağlar, bu, islam dinine bakılırsa sünnettir. Peki gömüt ziyaretlerinde insanlar her seferinde mezara niye su döker?Mezara su dökme adeti Türklerin şaman inancı taşıdıkları zamanlardan kalmıştır. Eskiden, ölülerin belli zamanlarda su içtiklerine inanılırdı, bunun amacıyla mezara Su dolu bir tas bırakılır, veya mezarın başına içi su dolu kulplu bir bardak aslolanırdı.

Bunun amacıyla de bir merasim yaparlardı. Bu inanç Makedonya’da 20. Yüzyılın başlarına kadar devam etti. Bu tane, Türkler müslüman olduktan sonra ilk zamanlar, m’ezara kulplu bardaktan su dökmeye dönüştü. Daha sonraları ise, kulpun da bardağın da önemi kalmadı ama töre, mezara su dökme şeklinde sürüyor. Su, gömütın baş doğrultusundan başlayarak ayak yönüne doğru dökülür. Kabir üzerindeki yeşilliklerin orada yatan kimseye yararı bulunmuş olduğu ve onların ibadetlerinin onun defterine yazıldığı rivayet ediliyor. Bu fakatçla su dökülerek otların ve tohumların çok çabuk yeşillenmesi istemek ve yeşilliklerin ömrünün uzun olamasını sağlamak olabilir. Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesinin engellenmesi de sağlanmış olur. Aynı zamanda toprak yerleşerek kabrin çökmesi ve vahşi hayvanların cenazeye zarar vermesi de engellenmiş olur. Bununla beraber Güzel bir görüntü de oluşmuş olur. Kabir üzerindeki yeşilliklerin orada yatan hiç kimseye yararı bulunduğu ve onların ibadetlerinin onun defterine yazıldığı rivayet ediliyor. Bu amaçla su dökülerek otların ve tohumların çok çabuk yeşillenmesi istemek ve yeşilliklerin ömrünün uzun olamasını sağlamak olabilir. Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesinin engellenmesi de sağlanmış olur. Bununla birlikte toprak yerleşerek kabrin çökmesi ve vahşi hayvanların cenazeye zarar vermesi de engellenmiş olur. Hem de Güzel bir görüntü de oluşmuş olur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu