LİSTEDEKİ BU HASTALIKLAR

Sosyal güvenlik Kurumu (SGK),çalışırken hastalanan ve çalışma gücünü kaybeden sigortalılara malul aylığı bağlıyor. Malul aylığı, hastalık çeşitlerine bakılırsa evvelce 12 ay ile 24 ay içinde değişiyor.

Sosyal güvenlik Kurumu (SGK),çalışırken hastalanan ve çalışma gücünü kaybeden sigortalılara malul aylığı bağlıyor. Malul aylığı, hastalık çeşitlerine bakılırsa evvelce 12 ay ile 24 ay içinde değişiyor.

Tedavi peşinden çalışma gücünde kayıp seviyesi yüzde 60’ın üstünde olursa, bu hal devam etmiş olduğu prosese malûl aylığı bağlanır.Kamuoyunda malûl aylığı, engelli aylığı ve iş göremezlik geliri fazlalıkla birbiriyle karıştırılıyor. Malûl aylığı, çalışırken ağır tedavi gerektiren hastalık geçirenlere ödeniyor. Ödeme, malûliyet devam ettiği prosese yapılıyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan evvelce engelli olan şahıslara malûl aylığı bağlanmıyor. Sigortalı çalışmaya başladıktan evvelce veya sonrasında engelli olanlar, belli koşulları yerine getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olma hakkından faydalanıyor. Çalışırken ortaya gelen iş kazası ve meslek hastalığı neticesi çalışma gücünü en az yüzde 10 kaybedenlere de devamlı iş göremezlik geliri bağlanıyor. Maluliyet süreı ilaveten belirtilmeyen bütün kanser hastalıklarında, tanı konulduğu tarihten itibaren bir yıl içersinde başvurmak koşuluyla 18 ay süre ile maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalıklarda ise 12 ya da 24 ay vakit ile aylık bağlanabiliyor. Kemik iliği nakli yapılanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malûl aylığı alabiliyor. Bu vakitler, tedavisi tamamlanamayanlar amacıyla, rapor alabilmek amacıyla uzatılabiliyor.

Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya imkân vermeyen kalıtsal hastalıklar, diyabet, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları şeklinde hastalıklar amacıyla tedavi döneminde malûl aylığı bağlanabiliyor. Şunu vurgulamakta yarar var. Hastalanan herkes malûl aylığı alamaz. Malûl aylığı bağlatabilmek amacıyla sigortalının veya işverenin isteği üstüne SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerin esenlik kurullarınca düzenlenecek rapor eder ve dayanağı tıbbî belgeler ile müracaatte bulunmak gerekiyor. İnceleme neticesi çalışma enerjisinin minimum yüzde 60’ını yitirmiş bulunmuş olduğu SGK esenlik Kurulu’nca belirleme edilen şahıslara malûl aylığı bağlanabilir.

BAŞVURU İÇİN GECİKMEYİN
Malûl aylığı bağlatabilmek amacıyla, tanı konulduktan itibaren bir sene içersinde müracaatte bulunmak gerekiyor. Mâlul aylığı ödeme süreı, sıhhat kurulu raporu tarihinden itibaren başlıyor. Dolayısıyla, raporu aldıktan sonra anında SGK’ya başvurmak gerekiyor. Aksi takdirde, gecikilen zaman kadar eksik aylık ödenir. 18 ay malûl aylığı bağlanması olası olan hastalığa yakalanan sigortalı, raporu aldıktan sonrasında iki ay geç başvurursa, 18 yerine 16 ay süre ile aylık alabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu