Köyde evi olana p’iyango vurdu

Flaş haber.. Köyde evi imkan müj-de adeta piyango vurdu.Köyde evi olanlara güzel haber.Eğer sizinde köye bir eviniz var ise bu haber tam size göre. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe bakılırsa Köyde evi olanlara yönelik müjdeli son dakika haberi arayanlar bu aralar nedense arttı.

Flaş haber.. Köyde evi imkan müj-de adeta piyango vurdu.Köyde evi olanlara güzel haber.Eğer sizinde köye bir eviniz var ise bu haber tam size göre. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe bakılırsa Köyde evi olanlara yönelik müjdeli son dakika haberi arayanlar bu aralar nedense arttı.

Hükümetin, köylere ya da kırsal kesime yönelik teşvik edici çalışmaları var. Peki, köyde evi olanlara müjdeli bir son dakika var mı?

24 Mayıs 2023 zamanı itibariyle hükümet doğrultusundan açıklanmış yeni bir ilerleme yahut ayrıntı yok.

Ancak daha evvelce iki ay evvelce fotoğraf gazetede çıkan bir ilerleme vardı.

3 Şubat 2023 tarihinde yayınlanmış bir haberde, köyde ev yapacak bireylerin ilgi etmesi lüzumlu olanlar ve yapı izni almanın önemi çeşitli bir halde açıklanmıştır. İşte o detaylar:

Köyde ev yapacaklar, ilk evvelce köy muhtar heyetinden onaylama alabilmek zorundadır. Köy içersinde ya da köyde ikamet eden bir ev inşa edilecekse, köy muhtar heyetinden tasdik alınması gerekmektedir. Sadece, hizmet hedefli yapılar (market, bakkal vb.) amacıyla yapı ruhsatı alınması gerekmemektedir. Eğer arsa tapusuyla ev izni alınacaksa, başvurunun İlçe Özel İdaresi’ne yapılması gerekmektedir. Köyde ev yaparken, arsanın konumu da önemlidir. Ev yapma koşulları, arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içersinde yahut haricinde olmasına göre değişim göstermektedir. Her iki alanda da, 3194 sayılı İmar Yasası’na dayalı olarak çıkarılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve haricinde Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir.

İlgili yönetmeliğe nazaran:

Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içersindeyse, yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde devamlı oturan şahıslar doğrultusundan yapılacak konut, ziraat ve hayvancılık hedefli yapılar ile köy odası, köy camii ve aynısı köy ortak yapıları amacıyla yapı izni ve kullanma izni gerekmemektedir. Sadece, yapının fen ve sıhhat kurallarına ideal olması ve köy yaşlı heyetinden izin alınması şarttır.

Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içersinde değilse, değişik şartlar geçerlidir. Bu durumda, yapı amacıyla TAKS (Taban Alanı Katsayısı), maksimum inşaat alanı, yükseklik, cephe istikameti benzer biçimde kurallara uyulması gerekmektedir. Ek olarak, büyük parsellerin bölünmesi durumunda, her bir parselin belirli ölçütlere sahip olması gerekmektedir.

Meydana getirilen haberde ayrıca, köyde ev yapacaklar amacıyla ihtiyaç duyulan belgeler ve izin süreci de açıklanmıştır. Köyde ev gerçekleştirmek isteyenler, İlçe Özel İdaresi’ne müracaat ederek proje onaylamaı ve yapı izni almalıdır. Köyde devamlı ikamet eden ve arsa tapusuna sahip olan şahıslar, bu başvuruyu yapabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu